OGIBiz Website

Menu
2881225
Main Description
2881258

Τι είναι το life coaching

Horizontal Image Area
2881259

Το life coaching, αν και όχι ευρέως γνωστό στη χώρα μας ακόμη, είναι μια πρακτική που έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, αφού εμπνευστής της πρακτικής αυτής είναι ο γνωστός σε όλους αρχαίος μας φιλόσοφος, Σωκράτης, ο οποίος επινόησε και εφάρμοσε τη μαιευτική μέθοδο, κάνοντας ερωτήσεις στους μαθητές του προκειμένου να εκμαιεύσει από αυτούς την αλήθεια που έκρυβαν μέσα τους.

Με ανάλογο τρόπο, η life coach, βασιζόμενη στη μέθοδο αυτή, θέτει δυναμικές και πρωτότυπες ερωτήσεις στους coachees της, οι οποίοι καλούνται να ανακαλύψουν τις απαντήσεις που ήδη έχουν μέσα τους και που πιθανόν να μην έχουν συνειδητοποιήσει ή που μπορεί να έχουν για κάποιο λόγο μπλοκάρει. Με τον τρόπο αυτό, η life coach τους διευκολύνει να ρίξουν φως στην ομίχλη που μπορεί να καλύπτει απαντήσεις σε ερωτήματα, ανησυχίες ή προκλήσεις που εκείνοι αντιμετωπίζουν.

Το life coaching επικεντρώνεται αποκλειστικά στο παρόν και το μέλλον του/της coachee. Αναφορές στο παρελθόν γίνονται μόνο για να εντοπιστούν μοτίβα συμπεριφοράς, σκέψης ή συναισθημάτων, η εστίαση όμως είναι στο παρόν και το μέλλον. Δεν έχει ψυχοθεραπευτικό, ούτε συμβουλευτικό χαρακτήρα και ως τέτοιο απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους λειτουργικούς και ψυχικά υγιείς οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν αλλαγές στη ζωή τους, να θέσουν στόχους και να αναλάβουν δράση, ώστε να ζήσουν τη ζωή που εκείνοι επιθυμούν, ανεβάζοντας το επίπεδο όποιων και όσων τομέων της ζωής τους επιλέξουν να βελτιώσουν.

Το life coaching αντιμετωπίζει όλους τους ανθρώπους σαν ειδικούς (experts) της δικής τους ζωής. Η life coach δε δίνει συμβουλές, δεν εκφράζει την άποψή της – για την ακρίβεια τη γνώμη και την άποψή της τις βάζει σε σίγαση, σε flight mode, επικοινωνώντας μόνο κάτι που ενστικτωδώς αντιλαμβάνεται για την κατάσταση που περιγράφεται από τον/την coachee ζητώντας πάντα την άδειά του/της για να το κάνει– και στη διάρκεια της συνεδρίας συνδέεται με τους coachees της, εστιάζει στις ανάγκες τους, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το σύστημα αξιών, τις εμπειρίες και γενικά όλο το υπόβαθρο τους και μέσω της ενεργής ακρόασης και παρουσίας, θέτει δυναμικές ερωτήσεις ανοιχτού τύπου, βάζοντας έτσι τους coachees της στη διαδικασία να σκεφτούν και να εμβαθύνουν, φτάνοντας συχνά σε ισχυρές συνειδητοποιήσεις και αποδόμηση περιοριστικών πεποιθήσεων, διαδικασία που τους βοηθά να ξεμπλοκάρουν και να δουν την αλήθεια και τη σοφία που κρύβουν όλοι μέσα τους. Στη συνέχεια, μέσω της διατύπωσης συγκεκριμένων στόχων, οι coachees οργανώνουν σχέδιο συγκεκριμένης δράσης, σχετικό με το μεγάλο στόχο τους, χρονικά προσδιορισμένο, μετρήσιμο και εφικτό για αυτούς (SMART GOAL).

Main Description
2881260

Είναι μια διαδικασία σχεδόν μαγική, αφού είναι εκπληκτικό να συνειδητοποιεί κάποιος πως έχει όλες τις απαντήσεις που χρειάζεται και που ταιριάζουν απόλυτα στην ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητά του - απαντήσεις που ακριβώς επειδή ο ίδιος δίνει στον εαυτό του έχουν ακόμα μεγαλύτερη ισχύ και αποτελεσματικότητα και στην κυριολεξία μπορούν να αλλάξουν και να απογειώσουν τη ζωή του!
Είναι ένα ταξίδι που στοχεύει στην ευτυχία και την αυτοεξέλιξη, ταξίδι με όχημα την coach, οδηγό τον ίδιο τον άνθρωπο-coachee και πυξίδα το στόχο του και τη διαδρομή που επιλέγει για να τον πετύχει.

Θυμήσου! Οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα σου – μένει μόνο να τις ανακαλύψεις!

Footer
2881230